close
Zdrowa żywność

Zdrowa żywność

13 listopada 201821Views

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak niezwykle istotne jest zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie coraz częściej przyjmuje postać nie tyle samego trzymania się odpowiedniej diety, ile wyboru odpowiednich produktów. Odpowiednich oznacza zdrowych, czyli ekologicznych lub bio.

Produkty ekologiczne

Zdrowy produkt to nie jest taki, który ma po prostu przed nazwą dopisek „EKO” lub „Bio”. Wielu producentów żywności chcąc zmaksymalizować zyski, imituje swoimi opakowaniami produkty ekologiczne, chociaż faktycznie z ekologicznymi nie mają one wiele do czynienia.

Aby produkt był ekologiczny, musi być wyprodukowany przez osobę lub firmę, która ma certyfikat i oznaczenie tego certyfikatu, może wtedy umieścić na opakowaniu. Taki certyfikat powinien być dla nas wystarczającym zapewnieniem, że producent żywności „Bio” lub „EKO” faktycznie stosuje się do wytycznych.

Jakie wytyczne muszą spełniać producenci zdrowej żywności?

Wytycznych jest oczywiście bardzo wiele, ale można się tematowi przyjrzeć z ogólnego punktu widzenia. Producent zdrowej żywności przede wszystkim musi potwierdzić, że podczas procesu hodowli lub uprawy niestosowane są na przykład pestycydy, nawozy sztuczne oraz rośliny tak zwane GMO. W przypadku hodowli zwierząt wykluczone jest karmienie ich paszą, która nie jest „Bio” lub „EKO”.

Jeżeli bierzemy pod uwagę rodzime gatunki roślin i zwierząt, głównie mamy do czynienia z obostrzeniami, dotyczącymi procesu uprawy i hodowli. Jeżeli natomiast weźmiemy pod uwagę na przykład rośliny tropikalne takie jak lub ananasy, najczęściej do wymogów tych dołącza jeszcze jeden, czyli ten, który zaświadcza o tym, że uprawa nie zagraża lasom deszczowym.

Przetwórstwo żywności, a zdrowa żywność

Zdrowa żywność to nie tylko hodowla i uprawa, ale również przetwórstwo. Część producentów żywności, która jest zdrowa, produkuje również żywność „standardową”. Z punktu widzenia biznesowego jest to dość rozsądne rozwiązanie, ponieważ popyt na żywność „Bio” oraz „EKO” jest dużo mniejszy.

Producent zdrowej żywności musi na terenie swojego zakładu przetwórczego mieć osobne linie produkcyjne, zarówno do produkcji żywności ekologicznej, jak i standardowej. Inaczej nie dostałby certyfikatu.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Budujemy strop

Znajdź idealny zestaw mebli ogrodowych i ciesz się wypoczynkiem!

Znajdź idealny zestaw mebli ogrodowych i ciesz się wypoczynkiem!