close
Sosy, koncentraty i inne sztuczki

Sosy, koncentraty i inne sztuczki

12 października 2016692Views

Życie w biegu nie sprzyja codziennym, długim sesjom gotowania. Często nie mogą sobie na to pozwolić nawet ci, którzy lubią przygotowywać posiłki. Z kolei dla tych mniej zainteresowanych gotowaniem różne ułatwienia stanowią wręcz wybawienie od kłopotów. Stosując koncentrat barszczu czerwonego czy kostki rosołowe można przyspieszyć ten proces.

Zupa z gotowego koncentratu

Jednym z często stosowanych kuchennych sztuczek jest używanie koncentratów. Takie produkty, jak koncentrat barszczu czerwonego pozwalają bardzo szybko uzyskać pożądany smak zupy, bez wielogodzinnego wygotowywania warzyw czy mięsa. Koncentraty zup to najczęściej zakwasy z dodatkiem sproszkowanych warzyw. Można je stosować bez obaw o zdrowie, a przygotowane w ten sposób posiłki są naprawdę smaczne. W dodatku uzyskanie dobrego efektu wymaga jedynie dolania koncentratu do zupy, nie zajmuje więc więcej niż kilku sekund.

Jak szybko nadać potrawie smaku?

Popularne kostki rosołowe oraz ziarenka smaku wzbudzają wiele kontrowersji. Faktem pozostaje jednak, że ich użycie pozwala natychmiast nadać potrawie głębokiego smaku. Przygotowanie naturalnego bulionu jest procesem pracochłonnym i czasochłonnym, dlatego też większość osób decyduje się dziś w codziennym gotowaniu na użycie substancji poprawiających smak w ciągu kilku sekund. Glutaminian sodu ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak nie brakuje wciąż osób, które nie odrzucają go w swojej kuchni ze względu na szybkość gotowania.

Ułatwienie, czy drobne oszustwo?

Niektórzy zwolennicy naturalnego gotowania uważają używanie koncentratu barszczu czerwonego czy kostek rosołowych za kulinarne „oszustwo”, którego nie powinien dopuszczać się żaden dobry kucharz. Oszczędność czasu jest jednak najczęściej ważniejsza – lepiej jest przygotować szybko smaczną zupę z użyciem dobrej jakości półproduktu, niż zrezygnować z niego i jeść potrawę, która niemal nie posiada założonego smaku. Dlatego też wiele osób stosuje w kuchni takie „drobne oszustwa” z powodzeniem i nie przejmuje się tym.
Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol

Co zrobić, by stać się dobrym windykatorem?

Dlaczego warto zmienić ogumienie na zimowe?