close
Serniki na zimno

Serniki na zimno

7 czerwca 2017przepisysernik na zimno613Views

Serniki na zimno – pyszne i proste ciasta, które nie wymagają pieczenia. Z dodatkiem sezonowych owoców i lodami będą świetne na cieplejsze dni. Co trzeba o nich wiedzieć? – odpowiedź znajdziesz w artykule.

Serniki na zimno – spód

Istnieje mnóstwo sposobów na spód do sernika na zimno. Popularnym jest wymieszanie pokruszonych herbatników z rozpuszczoną kostką do pieczenia. Połącz je z odrobiną mlecznej lub gorzkiej czekolady, a zyska kolor i dodatkowy smak. Tak naprawdę możesz jednak użyć do jego przygotowania niemal wszystkich rodzajów twardych ciastek. Doskonale sprawdzą się np. markizy typu Oreo. Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków, wykorzystaj słone krakersy, które będą tworzyły świetny kontrast ze słodką, twarogową warstwą. Nie do wszystkich rodzajów serników na zimno jest jednak konieczne przygotowanie spodu. Czasem wystarczy odpowiednio wysoka masa serowa, a na niej owocowa galaretka. Istnieją też przepisy, w których podstawa ciasta jest pieczona – najczęściej spotykany jest biszkopt lub kruche ciasto. Wśród tak wielu możliwości, z pewnością znajdziesz swój ulubiony wariant.

Serniki na zimno – masa serowa

Najważniejszy element sernika na zimno to, oczywiście, masa serowa. Jest wiele gotowych mieszanek do jej przygotowania, znacznie smaczniejsza będzie jednak zrobiona samodzielnie. Klasycznie jej bazą jest twaróg sernikowy, kilkukrotnie zmielony. Równie dobrze sprawdzą się też mascarpone i serek homogenizowany. Decydując się na nie, otrzymasz gładką masę. Stałą konsystencję zapewni żelatyna, którą wymienić można na roślinne substancje żelujące – agar-agar i karagen. Smak sera, w zależności od wybranej koncepcji na ciasto, urozmaicisz na różne sposoby. Czekolada, maliny czy wiórki kokosowe – to tylko niektóre z możliwości. Przekonaj się, w jakim wydaniu będzie Ci smakował najbardziej – sprawdź najlepsze inspiracje na serniki na zimno.
Łatwe w przygotowaniu, przykuwające wzrok i wyśmienite – takie właśnie są serniki na zimno. Uświetnij nimi ważne uroczystości lub serwuj po obiedzie. Niezależnie od okazji, na pewno będą pyszne!

Sprawna obsługa zapasów na magazynie

Sklep z granitorami – nie ma jak granita!