close
Niepowtarzalny smak marynowanych grzybów

Niepowtarzalny smak marynowanych grzybów

7 listopada 2016461Views

Gdy rusza sezon grzybowy, aż grzech nie wprowadzić do swojego jadłospisu tych smacznych i aromatycznych darów natury. Chociaż są one dostępne praktycznie przez cały rok w supermarketach, to nic nie zastąpi tych świeżo przyniesionych prosto z lasu. Warto więc udać się na grzybobranie, aby móc potem zakonserwować je i móc cieszyć się zimą marynowanymi rydzami, borowikami, opieńkami, maślakami czy gąskami.

Zbierasz grzyby? Zamarynuj je

Jeśli mamy dostęp do lasu, to warto się tam wybrać w pełni sezonu grzybowego, dzięki czemu zrobimy smaczne zapasy na długie zimowe tygodnie. Runo leśne można przygotować na wiele różnych sposobów, jak również w przypadku ich konserwacji mamy duże pole do popisu. Można bowiem je zamrozić, ususzyć, ale także zamarynować. Dzięki kwaskowi cytrynowemu można zachować naturalny kolor brązowych kapeluszy, dzięki czemu przez cały czas będą smakowicie wyglądać.
Rydze marynowane oraz wszelkie inne rodzaje grzybów są w naszym kraju bardzo popularnymi przetworami. Sprawdzają się jako dodatek do obiadu, smaczna przekąska, składnik sosu tatarskiego czy samego tatara. Podczas przyjęcia często królują na polskich stołach. Jednak tylko domowe prawdziwki, maślaki, podgrzybki czy rydze marynowane są w stanie zagwarantować nam apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.

Wskazówki

Chociaż można marynować różne rodzaje grzybów, to trzeba wziąć pod uwagę, że każdy grzyb charakteryzuje się innym smakiem i aromatem, więc nieumiejętne ich zestawienie może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego.
Pamiętać też warto o tym, aby nie przesadzać ze zbyt dużą ilością octu, gdyż grzyby zrobią się obślizgłe. Zalewę warto wzbogacić przyprawami, ziołami oraz warzywami. Sprawdzą się tutaj tymianek, rozmaryn, pieprz, marchew, papryka i cebula.

Smak rydzów marynowanych, czyli domowy przepis na dziś

Najlepsze do marynowania są grzyby małe oraz te z twardym miąższem. Świetnie sprawdzają się tutaj borowiki, więc warto je połączyć z rydzami w celu uzyskania oryginalnej kompozycji smakowej. Potrzebować będziemy jeszcze trzech cebul, a na zalewę pięć szklanek wody, łyżkę soli, cztery łyżki cukru, kilka kulek ziela angielskiego i listków laurowych, łyżkę gorczycy i szklankę octu spirytusowego.
Do przygotowania mieszkanki borowików i rydzów marynowanych potrzebna jest zalewa, na którą składa się woda, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczyca. Wszystko to należy zagotować i dodać pokrojoną cebulę, a następnie gotować dalej przez trzy minuty. Ocet dodajemy na końcu. Gdy zalewa będzie stygnąć, gotujemy przez pięć minut oczyszczone grzybki, odcedzamy je, wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.
Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol

O niezwykłym lakierze

Odkryj zastosowania licówek